Obama må ha gjort noe rett
Obama er mer eller mindre ferdig som president i USA etter 8 år som president. Trump vant valget faktisk ganske overlegent i mot alle odds og USA er klar for en helt ny politikk hvor populisme og proteksjonisme har preget Donald Trump sin valgkamp til de grader. Han har også ført en til de grader skitten valgkamp hvor han har kommet med en rekke nedrige uttalelser om sin motkandidat Hillary Clinton. Det er derfor en særdeles spennende presidentperiode vi går inn i hvor det er vanskeligere enn noen gang å anslå hvilken retning USA vil ta de neste fire årene.
8 år uten skandaler!
Presiden Barack Obama har klart det kunststykket som få har klart før han, nemlig å sitte som president i 8 år uten en eneste skandale rundt han eller hans nærmeste. Hele presidentfamilien har faktisk opptrådt eksemplarisk eller rett og slett bare slik man bør kunne forvente at alle presidentfamilier. Jeg er selv svært skeptisk til Trump som president men samtidig er det med stor spenning jeg venter på å se hvordan han velger å innta rollen som USAs president de neste fire årene. Vil han innføre så bastant og harde politiske tiltak som han har lovet eller vil han moderere seg betraktelig som mange forventer og som seierstalen etter valget tydet på? Det eneste jeg føler meg sikker på er at Trump ikke vil gå igjennom sin presidentperiode, uansett om det blir fire eller åtte år, uten skandaler. Jeg tør love dere skandaler ikke bare en men mange. Tør du vedde i mot?
Trump har en stor fordel som Obama ikke hadde. Han har flertall i både senatet og kongressen i motsetning til Obama og har dermed en helt annen mulighet til å få igjennom viktige politiske saker. I praksis har Obama vært veldig vingeklippet men har likevel fått igjennom viktige saker, ikke minst det såkalte Obamacare som skal sikre flere Amerikanere gyldig helseforsikring. Mange frykter at dette er en ordning noe av det første Trump vil forsøke å fjerne med sin usosiale politikk hvor det ønskes et samfunn hvor alle skal klare seg i størst mulig grad selv.
For de mindre bemidlede Amerikanere er dette dårlig nytt. Det absurde er at de velgerne som i stor grad sørget for at Trump vant valget, dårlig bemidlede hvite som gjerne er arbeidsledige, er de som vil rammes mest av Trump sin usosiale politikk som å fjerne Obamacare. Nå er det nok ikke denne saken de har stemt på ham får, det er nok heller den populistiske linjen med streng grensekontroll og proteksjonisme i mange varianter for å beskytte Amerikanske arbeidsplasser.
Jeg er selv tilkjemper av frihandel og motstander av proteksjonisme. Jeg tror ikke verden blir et bedre sted av strenge grensekontroller og høye tollmurer noe som verden har beveget seg jevnt og trutt bort i fra siden andre verdenskrig. Selv om jeg er motstander av proteksjonisme så skal jeg være ærlig å innrømme at det skal bli spennende å følge dette eksperimentet fra Trump sin side dersom han faktisk gjennomfører de tiltak han har lovet. Vil det ende opp som den endelige spikeren i kisten for USA som internasjonal økonomisk stormakt eller vil det føre landet tilbake til toppen av tronen? Bare tiden vil vise og det jeg frykter er at mange andre land vil følge etter dersom USA lykkes med en slik politikk. Da vil verdenssamfunnet bli et kaldere sted å være en del av er min klare mening. Topp politikk er ikke noe man skal eksperimentere med etter min mening. Endringer er bra men bør skje sakte. Det er bare å se på verden forøvrig, når endringer skjer for fort så blir det kaos og misnøye.
NATO og Hackersaken
Når det kommer til Trump sin holdning til NATO hvor han vil kreve at de andre landene tar et større økonomisk ansvar enn de gjør i dag hvor USA bruker opp til 4 ganger så stor prosentandel av statsbudsjettet sitt på forsvar i forhold til en del av de andre landene, så har jeg stor forståelse for hans holdning. Hvorfor skal USA stille opp for Norge eller andre land i en krigssituasjon dersom disse landene ikke er villige til å ta sin del av regningen for å holde ett felles NATO forsvar sterkt nok?
Jeg var tidligere inne på at Obama ikke har vært involvert i noen skandaler i sine 8 år som president. Det nærmeste han har vært var når han nettopp utviste en rekke Russiske diplomater etter den såkalte hacker saken hvor Russland beskyldes av Amerikansk etterretning for å ha drevet hacking for å påvirke resultatet i den Amerikanske valgkampen. Jeg synes dette høres svært usannsynlig ut. De plansjene etterretningen legger frem som "bevis" på hvordan hackerangrepene er gjennomført, ga meg kraftige vibber tilbake til Irak krigen eller rettere sagt før Irak krigen når USA la frem "vanntett dokumentasjon" i FN på at Irak hadde atomvåpen eller holdt på å produsere dette. Jeg er ingen hacker eller ekspert på området men forstår nok likevel mer enn gjennomsnittet. Jeg vet såpass at dersom noen er dyktige nok til å hacke seg inn i viktige Amerikanske systemer så klarer de også å skjule hvem de er og hvor de befinner seg.
Det er her jeg mener Obama er nær sin eneste skandale når han utviste de Russiske diplomatene. Samtidig ser jeg at dersom presidenten i et så stort og mektig land ikke stoler på egne etterretningsorgan så vil det vært særdeles problematisk. Da er vi raskt over på et dilemma som Trump havner rett i fra første dag. Han har vel mer eller mindre direkte sagt at han ikke tror på at Russland har spionert og dermed indirekte sier at CIA og FBI lyver. Det må jo bli mange problemer i tiden som kommer.